Örkelljunga vann "Bästa Tillväxt" för första gången

Carina Zachau, Kommunstyrelsens ordförande.

Örkelljunga är årets vinnare i "Bästa Tillväxt" i Skåne. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är första gången som Örkelljunga vinner efter att ha återfunnits först på plats 26 i länet förra året.

– Detta är företagens pris, här på kommunen vet vi att något har varit på gång. Små och medelstora företag satsar på ett nytt sätt och visar mer jävlar anamma. Vi är en gammal industritrakt där det varit skitigt och manuellt med många anställda. Nu har vi klarat omställningen till att bli rent, automatiskt, färre anställda och större vinster, säger Krister Persson, näringslivschef i Örkelljunga.

Bästa Tillväxt mäter tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten: ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex som gör att företagen i ett län kan jämföras med varandra.

– Att klättra från plats 26 till förstaplatsen är inte något som händer varje år. En sådan förbättring innebär att man verkligen tagit sig i kragen och bestämt sig för att skapa ett gott klimat för sina lokala företagare. Det är otroligt roligt att se när en sådan uppryckning sker, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Från att ha varit en utpräglad industristad har Örkelljunga ändrat karaktär på sitt näringsliv. Några stora företag finns fortfarande kvar, i väldigt olika branscher. Konstruktions-Bakelit har blivit KB Components som gör plastdetaljer till fordonsindustrin. Det klassiska fabriksgolvet har ersatts av robotar och självkörande vagnar. Klassiska Gillebagaren har blivit Continental Bakeries, men har fortfarande både fabriker och lager i Örkelljunga. Samtidigt har Bengt i Örkelljunga blivit en av landets största försäljare av husbilar.

– Det har varit en tuff resa för många företag sedan industrikrisen 2008, men slit och svett ger resultat. Alla organisationer har tvingats bli effektiva och mer försiktiga med att ta risker. Nu har våra företag lyckats med omställningen till högteknologin och med en större bredd i näringslivet genom flera avknoppningar från de stora bolagen står vi på fastare mark än på mycket länge, säger Krister Persson.