Örkelljunga kommun tappar placeringar i Svenskt Näringslivs undersökning ”Företagsklimat 2017”

Idag publicerade Svenskt Näringsliv sin årliga företagsklimatsranking för Sveriges kommuner. Det övergripande resultatet placerar Örkelljunga på plats 63 vilket är en försämring med 11 placeringar jämfört med förra årets.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen bygger till största del på enkätsvar från företagare som genomfördes under perioden januari-april 2017 men även på statistiska faktorer. Syftet är att visa var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.

- Att vi tappat ett antal placeringar ät naturligtvis tråkigt men samtidigt är försämringen inte större än att de stora penseldragen visar att vi jobbar på rätt sätt, säger Krister Persson Näringsliv- och turistchef i Örkelljunga kommun.

- Vi jobbar medvetet med olika undersökningar och vet inom vilka områden vi måste prioritera vårt förbättringsarbete. Områden som vi ligger sämre till i är exempelvis hur företagarna upplever attityder och samverkan med skolan samt tillgång på den kompetens som vårt näringsliv efterfrågar. Denna undersökning visar oss därför tydligt vad vi måste fokusera på.

- Områden där vi har bra resultat är exempelvis att företagarna upplever vår service som god och allmänhetens attityder till företagande, fortsätter Krister.

Örkelljunga kommun jobbar ständigt med förbättringar både internt och externt. Det externa perspektivet belyses av ovan nämnda undersökning och det interna perspektivet, med tydligare myndighetsuppdrag, undersöks av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Denna motsvarande undersökning visar hur bra vi är på att hantera våra myndighetsärenden ur kundens perspektiv. Sammantaget ger dessa två undersökningen en helhetsbild som ligger till grund för vårt fortsatta förbättringsarbete.

- Vi tog ett stort kliv i förra årets mätning där Örkelljunga klättrade i rankingen från plats 100 av Sveriges 290 kommuner till plats 52. Vi tar detta som ett bevis för att ett medvetet förbättringsarbete är avgörande för att lyckas, avslutar Krister Persson.

Mer information om Svenskt Näringslivs undersökning ”Företagsklimat 2017”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

För ytterligare information kontakta Näringsliv och turistchef Krister Persson, tel 0721-577339.