Ny kulturvandring kring natursköna Åsljungasjön

Åsljungasjön

Under hela året har ett stort arbete pågått med att upprusta tidigare vandringsled kring Åsljungasjön. Arbetet är en del i projektet "Åsljungasjön – livskvalitet på riktigt" och målet är att skapa en kulturvandring i den natursköna miljö som sjön och skogen erbjuder – en plats att uppleva livskvalitet på riktigt. Invigning av leden kommer att ske i samband med Åshöjdenloppet i oktober.

Initiativtagare till projektet är EFS-gården i Åsljunga med Gunnel Andersson i spetsen som projektledare.

- Vi på EFS-gården har många gäster i alla generationer och vi har genom alla år använt oss av skogen, badplatsen, möjligheten till fiske med mera i vårt arbete med till exempel konfirmandgrupperna. Nu ville vi göra något mer, tillgänglighetsanpassa och knyta samman alla möjligheter som finns inom detta område, säger Gunnel Andersson representant för EFS-gården och projektledare.

Projektet är en samverkan mellan Åsljunga Intresseförening, Bysamfälligheten och EFS-gården Åsljunga. Åsljunga Intresseförening är projektägare och den totala kostnaden 1,7 Mkr finansieras till största delen av EU/Leader Nordvästra Skåne med Öresund men också av Örkelljunga  kommun och med ideella insatser från föreningarna.

Per-Olof Johansson som representerar Bysamfälligheten ser mycket positivt på projektet.

- Vi ser en stor möjlighet att få göra något för bygden, något som alla kan ha glädje av.  Leden är anpassad så att man kan ta sig fram med barnvagn, rullator, permobil och rullstol säger Per-Olof.

- Syftet är också att stärka miljön och bygemenskapen. Vi vill kunna öka möjligheten till god service för turister och gäster, fortsätter Per-Olof.

Gunnel Andersson, projektledare, vid en av ledens kulturstolpar.

Leden som sträcker sig 4,5 km runt området innehåller även ett 20-tal kulturstolpar som en dokumentation och presentation av byns historia. Här kan besökaren läsa om olika byggnader, vem som uppfört den samt vilken typ av verksamhet som funnits där.

Informationen är framtagen genom en studiecirkel under ledning av Sven-Erik Alfredsson, representant från Åsljunga Intresseförening.

Örkelljunga kommun har bidragit med bl.a. uppsättning av kulturstolparna genom Arbetsmarknadsenheten samt montering av fyra nya gångbroar. Leden kommer även att förses med två nya grillplatser, en vid EFS-gården och en vid badplatsen. Ansvariga för detta är Intresseföreningen och EFS-gården.

- Kommunen är mycket positiv till projektet och är glada att kunna bidra med detta arbete, säger Kristofer Johansson, enhetschef på Gatukontoret.

- Det är en möjlighet för hela kommunen att profilera sig och visa upp den vackra natur vi har så nära inpå byn. Skåneleden ansluter på en större del av sträckan vilket också är en stor tillgång, säger Kristofer.

Projektet som pågått sedan juni förra året kommer att vara helt avslutat den 30 april 2018. Men redan i oktober kan vi glädjas åt en invigning som kommer att ske i samband med Åshöjdenloppet, närmare bestämt den 22 oktober. Åshöjdenloppet arrangeras årligen av Intresseföreningen och går på delar av Åsljungaleden.

- Då har vi mycket folk här i byn och vad skulle passa bättre än att inviga leden då, säger Gunnel.

- Att ha tillgång till både bad, fiske, kanotuthyrning och vandring på samma yta, det är vad jag kallar livskvalitet på riktigt, avslutar Gunnel.