Fortsatt bevattningsförbud

Boende i Örkelljunga kommun uppmanas fortsättningsvis att spara på vattnet.

Grundvattennivåerna i södra delen av Sverige är under normala eller mycket under normal nivå. Även om det har regnat den senaste veckan kommer grundvattennivån att vara mycket under det normala vilket beror på den varma väderleken samtidigt som växtligheten är i sin fulla blomning. Boende i Örkelljunga kommun uppmanas därmed att även fortsättningsvis spara på vattnet.

Vi återkommer med mer information på orkelljunga.se så fort läget stabiliserats.

Mer information om grundvattennivåer:

Myndigheterna uppmanar till stärkt beredskap på grund av låga grundvattennivåerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, länk till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Beräknade grundvattennivåerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, information från SMHI

Varför spara på vattnet i ett vattenrikt land som Sverige?

Sötvatten är en bristvara i stora delar av världen. Även om vi i Norden inte lider av den vattenbrist som är ett problem i varma, torrare länder, finns det all anledning att ändå hushålla med denna livsnödvändiga resurs. Ett annat skäl är att det kostar energi och indirekt leder till koldioxidutsläpp att pumpa fram, rena och värma det vatten vi använder i våra hus. Minskad vattenanvändning kan också leda till att utbyggnad och underhåll av avloppsnät och reningsverk minskar. Ett mindre flöde ger färre utsläpp och minskad risk för att orenat vatten svämmar över. I Sverige använder vi cirka 200 liter vatten per dag, i Danmark 110 liter och i USA 450 liter.

Som invånare kan du med enkla åtgärder och tankesätt spara på dricksvattnet genom att

• Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig och tvättar håret. Genom att duscha i max 5 min kan du spara upp till 60 liter vatten.
  • Vädra dina kläder i möjligaste mån istället för tvätt.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du startar den och använd eko-/spar-program.
  • Örkelljunga kommun har mjukt vatten vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen av tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent.
  • Få ren disk med minsta mängd vatten genom att organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar.
  • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.
  • Låt inte kranen stå och rinna.
  • Gillar du kallt vatten? Fyll en flaska med vatten och ha den i kylskåpet. Du slipper spola innan det blir kallt.
  • Borsta tänderna med stängd vattenkran. Du kan spara ca 48 liter.
  • Samla regnvatten i olika kärl och behållare som till exempel tunnor för bevattning av blomrabatter och gräsmattor. En vattenspridare kan dra 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Laga en kran som droppar genom att byta packning eller reparera. Många bäckar små …
  • För en äldre, högförbrukande toalettstol kan mängden vatten som används för att spola begränsas genom att lägga ner en tegelsten i vattentanken.
  • Tvätta din bil i en biltvätt som återvinner tvättvattnet.
  • Istället för att fylla en egen pool med dricksvatten – åk till närmaste badstrand och bada. Träffa vänner och bekanta samt njut av solen!