Nedsläckning av kopparledningar

Äng

Fiber via bredband kommer bli en viktig välfärdsfaktor när Telia stänger ner kopparledningar.

Det är inte bara tjänsten med fast telefon som berörs när Telia stänger ner kopparledningar utan även bredband, TV och olika företagstjänster. Vi har vetat en längre tid att Telia inom maximalt 4-5 år kommer att ta bort alla kopparledningar i Sverige. Det vi vet nu är att de kommer att stänga ner kopparledningar i Långalt, Smedhult, Smörmyr och Yxenhult redan den 3 december 2018. När det blir dags nästa gång och vem som då kommer att drabbas vet vi kanske redan i höst och då gäller det 2019.

Telia kommer att erbjuda mobila lösningar till sina kunder men vi rekommenderar att titta på sina behov och jämföra priser. En fiberinstallation är en engångskostnad som även höjer värdet på fastigheten, vi vet inte med hur mycket men vi vet att det påverkar vid en försäljning.

Jag som bredbandssamordnare vill uppmana alla fastighetsägare i kommunen att fundera över en fiberanslutning till sin fastighet. Det är både bättre, tryggare och billigare i längden än mobila tjänster. Samhället blir allt mer uppkopplat med e-tjänster, larm, trygghetslarm, studier hemifrån och inte minst driva företag, med mera. Via har olika aktörer som erbjuder fiber beroende av var man bor, ta kontakt med dem snarast för en diskussion, 3 december 2018 är inte allt för långt bort och vi vet inte vem som drabbas nästa gång.

Yvette Bårring, Bredbandsstrateg Örkelljunga kommun

Mer information på Telia.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster