Örkelljunga kommun deltar i Krisberedskapsveckan 2017

Den 8-14 maj är det dags för Krisberedskapsveckan 2017. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att börja reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera. Örkelljunga kommun deltar i kampanjen.

Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar och intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, säger Kenth Svensson, beredskapssamordnare, Örkelljunga kommun.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen hos invånarna om den lokala riskbilden och hur vi kan förbereda oss för olika händelser då viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger Kenth Svensson.

De lokala arrangemangen under kampanjveckan syftar till att skapa en dialog med invånarna om hur kommunen påverkas vid en samhällstörning och hur hushållen kan förbereda sig inför en händelse. Läs om vilka aktiviteter som äger rum under veckan på Kulturhuset i Örkelljunga.

Aktiviteterna kommer att rikta sig lite extra till kvinnor mellan 45 och 64 år som är en prioriterad målgrupp för kampanjen. Studier visar att den här gruppen är mer intresserad av olika säkerhetshöjande åtgärder och också gärna pratar om det i sina nätverk. På så sätt sprider de budskapet vidare och inspirerar och motiverar andra att engagera sig.

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan är tänkt att bli årligt återkommande.

För mer information om Örkelljunga kommuns deltagande i Krisberedskapsveckan, kontakta Kenth Svensson

Läs mer om Krisberedskapsveckan: www.msb.se/krisberedskapsveckanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster