Ett första spadtag för bredbandsutbyggnad

Idag sätts spaden i backen för den utbyggnad av bredband som kommunen och Svenska Stadsnät AB tecknat samverkansavtal kring. Idag går startskottet för utbyggnaden i Åsljunga.

Bredbandsutbyggnaden är en del i den satsning som kommunen gör för att uppnå sin målsättning om att 90 % av hushåll och företag ska kunna erbjudas bredband på minst 100 megabit per sekund senast år 2020.

– Vår samverkan med Svenska Stadsnät ser vi som ett långsiktigt samarbete för att så många som möjligt av kommunens invånare och företag ska kunna ansluta sig till IT-infrastrukturen som nu byggs ut, säger kommunalråd Carina Zachau (M).

Det är Svenska Stadsnät som tillsammans med Skanova och KASAB som ansvarar för själva genomförandet och nedgrävning av fibern.

– Intresset har varit gott i kommunen och mer än 50 procent av de boende i Örkelljungas fyra tätorter har valt att ansluta sig till fibernätet, vilket vi tycker är ett mycket positivt och framtidsorienterat val, säger Birgitta Krook Larsson, Regionchef, Svenska Stadsnät AB.

Grävarbetet påbörjas under vecka 24 i Åsljunga och fortsätter därefter i tätorterna Örkelljunga, Skånes Fagerhult och Eket.

Enligt plan ska arbetet i alla fyra tätorter vara färdigt vid utgången av december 2016. Detta innebär att 100 procent av villorna i de fyra tätorterna då har möjlighet att ansluta sig till stadsnätet.

Kommunens mål kommer att vara att aktivt verka för att sprida information om bredbandsutbyggnaden till boende och verksamheter i kommunen samt stötta bildandet av byalag och föreningar.

– Att få med oss landsbygden är väldigt viktigt och här kommer vi att vara behjälpliga tillsammans med kommunen i skapandet av nya föreningar där behov och intresse finns. Naturligtvis fortsätter också vårt samarbete med dem som redan har ansökt om del i Länsstyrelsens stöd för bredbandsutbyggnad säger Birgitta Krook Larsson, Svenska Stadsnät AB.