Tvätta i biltvätt - då blir det miljörätt

Varje år hamnar miljöfarliga ämnen i våra vattendrag på grund av att många väljer att tvätta bilen hemma på gatan eller garageuppfarten.

Det smutsiga tvättvattnet rinner då orenat ner i gatubrunnar och vidare ut i sjöar och vattendrag utan att passera reningsverket. Du kan hjälpa till att minska risken för att miljöfarliga ämnen sprids till våra vattendrag!

Biltvätt på gatan påverkar miljön

Gatubrunnar är endast till för regnvatten. När tvättvatten från bilen rinner ner i en gatubrunn rinner det direkt ut i naturen utan rening. Där kan livet i sjön eller vattendragen skadas.

Vatten från biltvätt innehåller mycket föroreningar från bilen. Olja, tungmetaller, asfalt, däckrester samt olika kemikalier från rostskyddsmedel och andra bilvårdsprodukter sköljs av vid tvätten. Ämnena kan vara mycket skadliga för miljön.

Tips till dig som vill tvätta bilen:

• Tvätta bilen i en automatisk biltvätt. Tvättvattnet återanvänds delvis och innan det går vidare till det kommunala avloppsverket så renas det i biltvättens reningsverk.
  • Tvättar du bilen för hand i en "gör-det-självhall" eller motsvarande så renas tvättvattnet även där.
  • Välj miljömärkta bilvårdsprodukter.
  • Vaxa bilen för att minska behovet av tvätt.
  • Vill du tvätta bilen hemma någon enstaka gång? Stå på en gräsmatta så att tvättvattnet inte rinner ner i en gatubrunn! Använd bara vatten – inte rengöringsmedel!

Söderåsens miljöförbund har tagit fram en policy för fordonstvätt där du kan läsa mer om detta. Policyn finns på miljöförbundets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.