Kommunens fotosamling nu digital

Örkelljunga kommuns fotoarkiv, Ekets station 1896

Örkelljunga kommuns fotoarkiv, Ekets station 1896. Fotograf okänd.

Kultur- och fritidsnämnden har förvärvat och även fått ett stort antal fotografier genom åren. En del av dessa foton finns digitalt och finns nu tillgänglig på webben.

Här kan du söka bland ca 7000 bilder och se bland annat stationen i Eket från sent 1800-tal. De äldsta fotona är från förra sekelskiftet och sedan finns det foton fram till slutet av 1990-talet.

Vem som är fotograf framgår ofta, men inte alltid. Sven Hjalmarson och Hugo Fransén är två återkommande fotografer. Sven Hjalmarson var yrkesfotograf i Örkelljunga under många år, och Hugo Fransén från Skånes Fagerhult var en aktiv amatörfotograf.

I fotoarkivet kan du exempelvis söka på personnamn, gata, årtal, ort eller bläddra bland personer och objekt (foton). Begreppet "person" innefattar inte bara fotografer, utan alla personer som finns omnämnda. När du sökt fram en person kan du unnder "Visa objekt" se vilka foton personen i fråga hör ihop med.

Örkelljunga kommuns fotoarkivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster