Information om nytt system för trygghetslarm inom hemvården

trygghetslarm

Ett nytt system för trygghetslarm kommer att införas under februari - mars 2016. Socialnämnden har även lagt förslag om avgiftshöjning fr.o.m. 2016-04-01.

Det innebär att du som har ett trygghetslarm idag kommer att bli kontaktade av någon i larmgruppen för att boka tid för utbyte av befintlig larmutrustning till en ny. Senast 31 mars ska alla nu befintliga larm vara utbytta.

Varför nytt larmsystem?

Örkelljunga kommun följer Socialstyrelsens målsättning att ”samtliga kommuner i Sverige ska ha gått över till digitala trygghetslarm under 2016”. De nya larmen som ska installeras är digitala GSM- larm och innehåller redan ett abonnemangskort med roaming-funktion. Fördelarna med det är att:

• du som enskild person behöver inte ordna eller stå för abonnemang och trafikkostnad till trygghetstelefonen
  • utrustningen söker själv efter vilken operatör som har bäst täckning med hjälp av roaming-funktionen
  • du får en modern utrustning

Genom samarbete med Räddningstjänsten Skåne Nordväst har Örkelljunga kommun beslutat att det tillsammans med trygghetslarmet även ingår en brandvarnare per bostad. Brandvarnaren monteras i samband med att du får ditt trygghetslarm. Fördelen är att om brandvarnaren indikerar rökutveckling aktiveras trygghetslarmet och larmcentralen kan vid behov larma räddningstjänst, vilket kan minska inställelsetiden.

I det nya systemet finns en larmcentral som besvarar inkommande larm. Det innebär att särskilt utbildad personal besvarar larmen och meddelar till omvårdnadspersonalen när de behöver kontakta eller besöka den som larmat. På så sätt får personalen minskat antal telefonsamtal i sitt arbete.

Förslag till avgiftshöjning

Socialnämnden har lagt fram ett förslag till avgiftshöjning som kommunfullmäktige behandlar 2016-02-29.

I förslaget föreslås att avgiften för trygghetslarmet ska höjas till 300 kr per månad. När trygghetslarm beviljas till två personer i samma hushåll blir avgiften 50 kr per månad till person två och insatsen kallas då larmknapp. Om kommunfullmäktige antar förslaget gäller ändringarna från och med 2016-04-01.

Kontakt för installation

Hemvården arbetar nu aktivt med planeringen för installation. Alla som har ett trygghetslarm får information hemskickad samt kommer att bli kontaktad av personal från hemvården för larmbyte.

Tänk på att inte släppa in någon från hemvård/larmgrupp utan att de visar legitimation från Örkelljunga kommun.

Telefonnummer till larmgrupp: 0435-55 321, telefon tid vardagar kl 12.30-14.30.

De här personerna arbetar med trygghetslarm i Örkelljunga kommun:

Marianne A Tylor, larmgruppen
Mats Brusquini, larmgruppen