”Tveka inte att bli god man, det ger så otroligt mycket tillbaka”

Mary-Anne.

Mary-Anne Persson har varit god man i mer än tio år och har stor erfarenhet av uppdraget. Just nu är hon god man åt flera personer samtidigt, varav de flesta är ensamkommande flyktingbarn.

- Det yngsta barnet jag är god man åt är 13 år gammalt, men de flesta är mellan 14-18 år, berättar Mary-Anne.

Som god man försöker Mary-Anne träffa barnen varannan vecka för att stämma av med dem hur de har det och om de behöver hjälp med något. De flesta barnen har lärt sig engelska och det går lätt att prata med dem när de träffas. De som inte pratar engelska får hjälp av en telefontolk för att kommunicera.

- I början när man tar sig an att hjälpa ett barn blir det mycket tid på pappersarbete med alla ansökningar, kontakt med boendet, barnet och med migrationsverket. Allt ska ju fungera tillsammans. Men efter de första månaderna blir det sedan lugnare och jag träffar bara barnen ett par gånger i månaden.

Fler gode män behövs

Örkelljunga kommun söker, precis som många andra kommuner, efter fler personer som vill engagera sig att bli gode män. Alla personer under 18 år som kommer till Sverige utan någon förälder ska bli tilldelad en god man. Den gode mannen får juridiskt ansvar över barnet och ser till att vardagen fungerar, bland annat genom att hjälpa till att hantera barnets ekonomi och stämma av hur barnet mår.

Som ny i uppdraget som god man kan det ibland kännas svårt att förstå sig på alla papper som ska fyllas i och vad som förväntas av en.

- Tänk på att du aldrig är ensam, är det något du undrar över så är det bara att ringa någon av oss andra som är gode män. Vi hjälper och stöttar varandra, säger Mary-Anne. Har du bara ett hjärta för att hjälpa andra människor så klarar du uppdraget.

På kommunen arbetar överförmyndarhandläggaren Michael Werner som du också är välkommen att kontakta vid frågor och funderingar. Dessutom finns föreningen Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare som stöttar sina medlemmar. Förbundet har möten fyra gånger om året i Klippan och är du medlem är du även försäkrad i ditt uppdrag genom föreningen.

Inga svåra krav för att bli god man

För att klara uppdraget krävs ingen förkunskap eller tidigare utbildning. Det enda kravet som finns för att bli god man är att man har tid att sätta sig in i ärendet och att du har goda kunskaper om det svenska samhället så att du kan hjälpa barnen att snabbt komma in i samhället.

- Att vara god man är jättespännande! Du lär dig så mycket om andra människor och deras kultur, ditt synsätt på andra människor förändras och det är roligt att hjälpa andra att komma in i samhället och se till att de får det bättre. Tveka aldrig att bli god man, det ger så otroligt mycket tillbaka, avslutar Mary-Anne.

Är du intresserad?

Kontakta överförmyndarhandläggare Michael Werner på telefon 0435-551 83, telefontid måndagar kl 13-17 samt tisdagar-fredagar kl 10-12, eller via e-post michael.werner@orkelljunga.se.

Betalning utgår för arbetet.