Fortsatt goda skolresultat

Lärare och elev

Lärarförbundets årliga ranking ”Bästa skolkommun 2015” visar än en gång att Örkelljunga ligger mycket väl till när det gäller elevernas resultat. Örkelljunga är i detta avseende den mest framgångsrika kommunen i Skåne Nordväst och tillhör topp tre i hela Skåne.

Med hänsyn till förväntat resultat är Örkelljunga den kommun i Skåne där flest elever uppnår ett godkänt resultat.

Den årliga rankingen mäter även bland annat resurser som tilldelas skolorna i landets kommuner. Detta året visade det sig dock att Örkelljunga kommun inte stod sig lika väl i den delen jämfört med andra kommuner som föregående år. Detta gjorde att kommunen föll tillbaka till plats 106 på rankingen.

Sammanfattningsvis kan man emellertid konstatera att skolorna levererar en mycket hög kvalitet utifrån tilldelade resurser, något som överenstämmer väl med kommunens övergripande mål; God ekonomisk hushållning. ​

lärarförbundets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se hur Örkelljunga placeras i rankingen på de olika kriterierna.

Om Bästa skolkommun

Rankingen som görs årligen av Lärarförbundet väger samman 14 olika kriterier som förbundet anser är viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat.

Kriterierna är:

• Resurser till undervisningen
  • Utbildade lärare
  • Lärartäthet
  • Friska lärare
  • Lärarlöner
  • Kommunen som avtalspart
  • Andel barn i förskola
  • Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9
  • Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.
  • Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9
  • Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.
  • Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år
  • Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Övergång till högskolan