Örkelljunga Kommun utvecklar sin turist- och besöksverksamhet

En traditionell turistbyrå fyller inte längre den funktion som den en gång gjorde i Örkelljunga kommun. Utvecklingen pekar på att turister och besökare idag söker i stort sett all information på egen hand samt att deras rörlighet på marknaden ökar. För att leva upp till kraven på flexibilitet som idag ställs på turism- och besöksnäringen behöver servicen i större grad finnas där besökarna är.

Ett förslaget som antagits i Kommunstyrelsen bygger på att utveckla Örkelljungas turistbyrå till 5-6 st Infopoints där Kulturhuset blir en av dessa. En Infopoint är en plats där det redan idag finns en verksamhet som vill vara Infopoint för att öka sin egen service och generera fler besökare/kunder till sin egen verksamhet.

- Tanken är att skapa en win-win situation, säger Krister Persson, Näringsliv och tturistchef i Örkelljunga kommun. En Infopoint innebär personligt bemötande med kompletterande information som t ex broschyrer och webbsökningar. Detta är även ytterligare ett sätt att öka samarbetet mellan olika näringsidkare och kommunen.

- En stor fördel är att tillgängligheten/öppenheten för besökare ökar i biblioteket/kulturhuset jämfört med de öppettider vår nuvarande turistbyrå har. Dessutom ökar tillgängligheten drastiskt genom tillförande av ytterligare infopoints. I praktiken kan ännu fler verksamheter som har ett intressant flöde av besökare bli Infopoints, avslutar Krister.

Turismnäringen är Sveriges idag snabbast växande näring och har kommit att bli en allt viktigare näring för Örkelljunga kommun och vår region, Skåne nordväst. Vi ser idag ändrade kommunikationsmönster inom besöksnäringen, vilket får konsekvensen att vi behöver ha ett annat arbetssätt för att möta dagens och framtidens efterfrågan.

Genom ett samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen kan turismverksamheten i Örkelljunga kommun följa med i utvecklingen av Örkelljunga som besöks- och turistmål.