Örkelljunga kommun klättrar 75 placeringar i ny mätning

Bild från näringslivslunchen april 2015.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort en servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag, kallad Öppna jämförelser: Företagsklimat. I den senaste rapporten placerar sig Örkelljunga kommun i topp när det gäller bygglovsärenden.

Den nya mätningen visar att Örkelljunga kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 71, vilket placerar Örkelljunga på plats 53 av de 193 kommuner som deltog i undersökningen. I mätningen 2013 hamnade Örkelljunga på plats 128, vilket innebär att vi i år har klättrat 75 placeringar. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68.

Öpnna jämförelser utgörs av en enkätundersökning där enkäten skickas till företag som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen. I undersökningen ställs frågor på fem ämnen: brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse (ej arrende), miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd. I enkäten ställs frågor avseende sex serviceområden - information, tillgänglighet, kompetens, bemötande, rättssäkerhet och effektivitet. Undersökningen ger kommunerna information om inom vilka förvaltningar företagarna anser att myndighetsutövningen fungerar bra respektive mindre bra samt vad kommuner behöver bli bättre på.

Bäst i landet på bygglov

När man tittar på ämnena; brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd, toppar Örkelljunga kommun listan gällande bygglov med 86 poäng.

Vi hamnade på plats 164 i mätningarna om miljö- och hälsoskydd med ett NKI på 62. När det gäller brandtillsyn, markupplåtelse och serveringstillstånd hade vi för få svarande för att genomföra en mätning.

- Vi är så klart glada att vi generellt förbättrat oss från plats 128 till plats 53. Sammantaget tyder detta på att vi är på rätt väg i vårt arbete att jobba både närmare och mer tillsammans med kommunens företag. Uppenbart är också att vi måste bli bättre i vårt arbete inom ”miljö- och hälsoskydd, säger Krister Persson, Näringsliv- och turistchef.

Läs hela rapporten på Sveriges kommuner och landsting.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster