Nya byaskyltar på plats

Vid infarterna till kommunens byar har nya skyltar satts upp. Med tiden kommer de att bli roströda.

Skyltarna är gjorda i cortenplåt som med tiden blir roströd.

- Som skyltarna ser ut för tillfället är det svårt att läsa texten, vi inväntar vädrets makter gällande färgen som kommer att skapas genom att det blir rost på skylten, då kommer den bli lättare att läsa, säger kommunchef Peter Andreasson.

Skulle skyltarna fortfarande vara svårlästa trots rosten, finns det förberett så att det enkelt kan sättas upp en rostfri plåt på baksidan.

Skyltarna har tagits fram tillsammans med byaföreningarna och budskapet under byanamnet går att bytas ut till tillfälliga budskap, som till exempel för att marknadsföra en loppis eller idrottstävling.

Tanken bakom de rostiga skyltarna har även en historisk koppling. Huvuddelen av Örkelljunga Kommun befolkades permanent under tidsperioden 1000-1200 e.Kr. Det främsta skälet till inflyttningen var fyndigheterna av sjö- och myrmalm som samlades och bearbetades i enkla masugnar och såldes vidare till resten av Danmark. Området var ett järnbärarland och då passar det bra med rostiga byaskyltar.